+31(0)45 - 542 55 11

Bel ons voor advies

LinkedIn

 

Uitsluitingsclausule bij schenking kan niet achteraf

Wolting & Versteegh > Kantoornieuws  > Uitsluitingsclausule bij schenking kan niet achteraf

Uitsluitingsclausule bij schenking kan niet achteraf

Ouders willen hun kind soms ondersteunen met een schenking. En ook al vinden zij hun schoonzoon of -dochter best aardig, het is toch vaak de bedoeling dat het bedrag alleen aan het eigen kind toekomt. Zo willen de ouders het kind niet alleen tijdens het huwelijk beschermen, maar vooral als het kind gaat scheiden.

Om te zorgen dat de aanhang geen recht heeft op het geld, kunnen ouders een uitsluitingsclausule vastleggen. Een schenking valt dan buiten de gemeenschap van goederen van het kind. Ook kan geregeld worden dat de schenking buiten een verrekenafspraak in de huwelijkse voorwaarden van het kind blijft.

Belangrijk is wel dat de uitsluitingsclausule bij het doen van de gift wordt vastgelegd. Dit kan namelijk niet achteraf. Voor schenkingen waar een speciale vorm voor is vereist, zoals een schenking volgens een notariële akte, moet de uitsluitingsclausule in diezelfde vorm vastgelegd worden. Voor andere – vormvrije – schenkingen, zijn er aan het opstellen van de uitsluitingsclausule geen eisen gesteld. Wordt er bijvoorbeeld een schenking gedaan tussen ouder en kind doordat het bedrag wordt overgemaakt via de bank, dan kan de uitsluitingsclausule door ouder en kind zelf op papier worden gezet.

Bij een nalatenschap gelden andere regels dan bij schenkingen tijdens leven. Wilt u dat uw erfenis alleen toekomt aan uw zoon of dochter? Denkt u er dan aan dat een uitsluitingsclausule in uw testament vastgelegd moet worden om geldig te zijn.

Om zeker te weten dat uw uitsluitingsclausule correct is opgesteld, kunt u ons altijd om advies vragen.

Bron: Notamail 2016/67