+31(0)45 - 542 55 11

Bel ons voor advies

LinkedIn

 

Periodiek schenken aan een goed doel

Wolting & Versteegh > Kantoornieuws  > Periodiek schenken aan een goed doel

Periodiek schenken aan een goed doel

Mensen die jaarlijks bedragen aan goededoelenorganisaties schenken, kiezen vaak voor een schenkingsvorm waarbij de hele gift afgetrokken kan worden voor de Inkomstenbelasting. Tot voor kort werden deze zogenaamde periodieke giften vastgelegd in een notariële akte om de gift aftrekbaar te laten zijn. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, een onderhandse overeenkomst volstaat.

Deze documenten zijn verkrijgbaar bij de belastingdienst en de goede doelen, onder andere door de formulieren van de websites te downloaden.

Deze manier van schenken is al jaren ingeburgerd onder schenkers en goede doelen. Maar onlangs deed de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak waardoor de regeling mogelijk verandert. De rechter bepaalde dat mensen die de periodieke schenking laten eindigen als de langstlevende van het echtpaar overlijdt, hun gift niet als aftrekpost kunnen opvoeren bij de aangifte Inkomstenbelasting. Dat kan een tegenvaller betekenen voor de betrokkenen.

Heeft u uw periodieke giften ook op twee levens gebaseerd dan is het goed om te weten dat reeds lopende periodieke schenkingen niet aangepast kunnen worden. Mocht u geconfronteerd raken met een belastinginspecteur die de aftrek weigert dan is het zinvol om tijdig beroep aan te tekenen. Bij het afsluiten van nieuwe overeenkomsten is het zinvol om – totdat er duidelijkheid komt over de wijziging – deze niet te laten eindigen bij het overlijden van de langstlevende.

Er is door deskundigen veel kritiek geuit op de uitspraak van de rechter. De hoop was gevestigd op het aangetekende hoger beroep. Helaas heeft de hogere rechter het hoger beroep niet ontvankelijk verklaard, omdat het te laat was ingediend. Vooralsnog is dus voorzichtigheid geboden en geldt het voorgaande advies. Wij houden u op de hoogte als er meer nieuws is op dit vlak! Mocht u in de tussentijd vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u vanzelfsprekend op ons kantoor terecht.

Bron: Hof Den Bosch 19 november 2015, nr. 15/01174 (V-N 2016/6.6)