+31(0)45 - 542 55 11

Bel ons voor advies

LinkedIn

 

Hoe is úw digitale nalatenschap geregeld?

Wolting & Versteegh > Kantoornieuws  > Hoe is úw digitale nalatenschap geregeld?

Hoe is úw digitale nalatenschap geregeld?

Misschien hebt u in uw testament goed geregeld wie uw bezittingen erft? En wellicht hebt u ook al nagedacht over de persoon die uw nalatenschap gaat regelen. Maar hebt u er wel eens bij stil gestaan, dat u ook een digitale nalatenschap achterlaat?

Bijna iedereen is tegenwoordig wel vertrouwd met internet, Facebook, Twitter of LinkedIn. Ook het e-mailen, internetbankieren en online winkelen is algemeen ingeburgerd. De bijbehorende accounts op internet zullen na uw overlijden gewoon blijven bestaan. Een gevolg is dat uw nabestaanden nog vaak geconfronteerd worden met uw digitale identiteit en e-mails ontvangen die aan u zijn gericht. Dat levert telkens weer een verdrietig moment op.

Net als bij het opzeggen van een lidmaatschap of afronden van lopende belastingzaken zullen uw digitale contacten ook door de executeur moeten worden nageplozen. De erfgenamen treden na overlijden in uw schoenen waar het alle rechten en plichten betreft. Zij – of de executeur namens hen – zullen met een verklaring van erfrecht dus zeker toegang krijgen tot uw digitale zaken. Maar zonder inloggegevens zal dat lastig zijn. Wilt u het goed regelen dan is een eerste vereiste dat u voor uw nabestaanden of executeur een overzicht van de diverse accounts, wachtwoorden en gebruikersnamen maakt. In uw testament kunt u aangeven waar uw nabestaanden deze informatie kunnen vinden. Zij hebben dan toegang tot uw accounts en kunnen wijzigingen aanbrengen of deze opzeggen.

De notaris kan u helpen bij het opnemen van de juiste clausules in uw testament, zodat ook uw digitale nalatenschap volgens uw wensen wordt afgewikkeld.